Romantická večeře za pár minut? Vsaďte na kachnu
20. června 202484 825
Pavel Berky tentokrát připravuje večeři pro svého přítele Matěje. Nemůže chybět křupavá kachna, glazovaná mrkev, ale i drzá kočka. Recept naleznete níže v popisku.
Pořad vznikl ve spolupráci se značkou Sheba.
---
**Kachní prso mrkev podle Pavla Berkyho**
**Doba přípravy:** 60 minut
**Počet porcí:** 4
**SUROVINY**
Kachní prso:
* 2 kachní prsa
* čerstvý tymián
* čerstvý rozmarýn
* 2 stroužky česneku
* sůl
* pepř
Pyré z mrkve:
* 400 g mrkve
* 1 pomeranč
* 1 citron
* 100 g másla
* sůl
* pepř
Glazovaná mrkev:
* 300 g mrkve
* 50 g másla
* 1 PL medu
* 50 ml vinného octa
* čerstvý rozmarýn
* sůl
* pepř
**POSTUP**
Oříškové máslo:
* Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou.
Pyré z mrkve:
* Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
* Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
* Uvařenou mrkev zceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
* Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.
Kachní prso:
* Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
* Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
* Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.
* Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.
Glazovaná mrkev:
* Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
* Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
* Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.