Jak si doma udělat zabijačkovou polévku bez zabijačky. Stačí kvalitní vývar a jelítko
Zabijačkovou polévku si můžete dopřát, aniž byste museli čekat na nějaké zabijačkové hody v okolí. Stačí mít kroupové jelítko a dobrý vývar.
Ingredience na 4 porce:
· 250 g hmoty z kroupového jelítka
· lžíce sádla
· malá žlutá cibule
· ½ lžičky mletého kmínu
· 400–500 ml vývaru (ideálně vepřového)
· 150 g uvařených krup nebo 200 g rozšťouchaných uvařených brambor (či zbylé lepenice)
· 1–2 listy kadeřávku (možno vynechat)
· 3 stroužky česneku
· majoránka
· sůl
· čerstvě mletý pepř
Postup
V rendlíku rozpalte vepřové sádlo a osmahněte dozlatova najemno nakrájenou žlutou cibuli. Z jelítka vymačkejte prejt. Je-li hmota pevnější, můžete ji překrájet. Kusy jelita zarestujte s cibulí, přidejte mletý kmín. Zalijte opatrně vývarem, polévka by měla zůstat spíše hustější. Přiveďte k varu. Obvykle se do této polévky přidávají předvařené kroupy, ale my už tam přece jen kroupy přítomné v jelítkách máme. Přidat tedy můžete uvařené a rozšťouchané brambory nebo lepenici či šťouchané brambory, které vám zbyly. Brambory polévku nejen zahustí, ale také dochutí. Pořádně je za občasného míchání provařte. Přidejte případně i lístky kadeřávku (na posledních 8 minut), nakonec pak majoránku, česnek, dosolte a dopepřete.