Setkání s A DOST!
Takhle vypadalo Setkání s A DOST! s Janem Tunou a Lukášem
Zeleným. A tady jsou recepty: DOMÁCÍ JOGURT
Co potřebujeme: 1 litr čerstvého polotučného nebo plnotučného
mléka (ne trvanlivého), 1,5 - 2 polévkové lžíce kvalitního bílého
jogurtu s živými jogurtovými kulturami (při dalších sériích už používáme jako
základ svůj vlastní bílý jogurt), 2 lžíce sušeného polotučného mléka (pokud Vám
nevadí tekutý jogurt, nemusíte použít), tyčový mixér, jogurtovač, voce, marmeládu, oříšky, med nebo müsli.
Jak postupujeme:
Do 1 litru mléka přidáme 1,5 - 2 polévkové lžíce
živého bílého jogurtu. Pokud chceme mít jogurt pevný, nikoliv tekutý, přidáme 2
lžíce sušeného polotučného mléka. Vše rozmixujeme, nalijeme do skleniček a
vložíme do jogurtovače, ve kterém necháme 4-6 hodin. Pak vychladíme, pokud
chceme, přidáme ovoce, müsli a med nebo jíme samotný.
DOMÁCÍ MüSLI
Potřebujeme /poměr surovin záleží na Vás, my
běžně děláme podle oka, nejvíce by samozřejmě mělo být vloček, ostatní záleží
na Vás a Vaší chuti/: 500 g různých druhů vloček (ovesné s klíčky,
žitné, pohankové, špaldové, ječné, ...., přidat můžete i otruby), 4 lžíce medu, 50 g celých nebo nasekaných ořechů (mandle, vlašské a lískové ořechy), 50 g semínek (slunečnice, dýně, sezam, len), 100 g sušeného nesířeného ovoce (rozinky,
meruňky, brusinky, ...), 100-200 ml zahuštěného mléka nebo salka,třtinový cukr (pokud máte raději sladké) a troubu.
Jak postupujeme:
Smícháme vločky, ořechy a semínka, přidáme med,
případně třtinový cukr, zalijeme mlékem a znovu promícháme. Pečeme v troubě na
plechu nebo v zapékací misce na 140 stupňů cca 90 minut. Sušené ovoce přidáme
až ke konci. Müsli celou dobu hlídáme a mícháme, aby se nepřipálilo.
DOBROU CHUŤ!