Hovězí burger s glazovanou cibulkou vás svou jednoduchostí nadchne
27. června 202462 732
Stejně si ho zamilovala i oblíbená herečka Olga Bojková a kočička Mimi. Pavel Berky vám v tomto díle prozradí nejen to, jak na takový burger, ale během povídání s Olgou se dozví například i to, jak se vypořádala se ztrátou své první kočičky. Recept naleznete níže v popisku.
Pořad vznikl ve spolupráci se značkou Sheba.
---
**Hovězí burger podle Pavla Berkyho**
**Doba přípravy:** 120 minut
**Počet porcí:** 4
**Burger bulky:**
Suroviny
* 620 g hladké mouky
* 200 ml vody
* 260 ml mléka
* 60 g cukru
* 50 g vajec
* 12 g soli
* 10 g sušeného mléka
* 10 g sušeného droždí
Postup
* Z mouky si odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice.
* Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut.
* Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.
**Cibule na víně:**
Suroviny
* 2 červené cibule
* 2 stroužky česneku
* 50 ml balzamikového octa
* 100 ml suchého červeného vína
* 30 g másla
* čerstvý rozmarýn
* sůl
* pepř
Postup
* Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
* Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte až zesklovatí.
* Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.
**Maso:**
Suroviny
* 200 g hovězího krku
* olivový olej
* 4 plátky sýru Monterey Jack
* domácí majonéza
* sůl
* pepř
Postup
* Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
* Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
* Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
* Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.