Kuřecí polévka na asijský způsob s pórkem, kokosovým mlékem a chilli papričkou
Tuto polévku jsme se odhodlávali vyzkoušet už dlouho. Kdykoli někam jedeme a je příležitost navštívit restauraci, tak vždy nějakou ochutnáme.
Základem je zelenina a kuřecí vývar. Ten si připravíme ze 2 kuřecích stehen. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kurkumu a můžeme přihodit pár kuliček nového koření a bobkový list.
Vývar necháme vařit alespoň 90 minut. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud vývar necháme táhnout přes noc. My si ho vždy připravujeme ve velkém hrnci a dáváme zmrazit. Pak ho máme kdykoliv po ruce .
V druhém hrnci si orestujeme na olivovém oleji pórek, zázvor a česnek. Přidáme chilli papričku, fenykl nakrájený na proužky, hlávkové zelí, dochutíme solí a pro barvu přidáme kurkumu. Necháme chvíli zprudka opékat, ale zelenina by měla zůstat křupavá.
Zalijeme vývarem, 3 minuty povaříme, přilijeme půl litru kokosového mléka a dochutíme limetovou šťávou. My ji máme rádi docela dost, stejně tak jako chilli. Ale jak bude polévka pálivá a kyselá záleží jen na vás.
Nakonec si na pánvi na olivovém oleji zprudka orestujeme houby shimeji, nebo můžete použít třeba shitake. Kdo nemá rád tyto aromatické houbičky, může sáhnout po žampionech. Obereme kuřecí maso a vše přimícháme do polévky. Při servírování posypeme čerstvým koriandrem.
Na vývar použijeme: 2 kuřecí stehna, lžičku kurkumy a sůl. Dál potřebujeme: 1/2 pórku, čerstvý zázvor, 5 stroužků česneku, 1-2 chilli papričky, 1 fenykl, 1/4 hlávky zelí, 1/2 litru kokosového mléka, 150g hub shimeji, olivový olej, štávu z 1 až 2 limet, 2 lžičku kurkumy, sůl, svazek čerstvého koriandru.