Vynikající a zdravý lněný chlebík. Zkuste si ho upéct doma
Lněný chléb nám svojí chutí připomíná žitný, který byl u nás vždy oblíbený. Tento chléb neobsahuje žádný sýr ani tvaroh, takže ho
můžete použít třeba i na tousty nebo na topinku a bude krásně křupavý.
Nejprve si připravíme do misky 1 čajovou lžičku soli, sladidla a sušeného droždí. Směs zalijeme 170 ml horké vody a promícháme. V druhé míse smícháme lněnou a mandlovou mouku, přidáme psyllium, kypřící prášek, xantanovou gumu a promícháme všechny sypké ingredience, aby se netvořily hrudky. Přidáme 6 vaječných bílků, jablečný ocet a na závěr přidáme vodu s droždím. Necháme 15 minut odležet, navlhčenýma rukama vytvarujeme chléb a vložíme do vymazané pečící formy. Pečeme na 180°C cca 10-15 minut, pak troubu zmírníme na 150°C a chlebík dopečeme ještě zhruba 20-30 minut. V případě potřeby chléb v průběhu pečení přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem.
Po upečení necháme chléb alespoň 40 minut vychladnout.
Ingredience: 100g lněné mouky, 200g mandlové mouky, 45g psyllia, 2 čajové lžičky vinného kamene. 1/2 čajové lžičky xantanové gumy, 2 polévkové lžíce lněného semínka, 1 čajová lžička soli, 170 ml horké vody, 8g sušené droždí, 50 ml jablečného octa a bílek ze šesti vajec.