Bleskovka bez míchání: Trik na zapečený bešamel
Klasický bešamel se musí intenzivně míchat až 20 minut, než se mouka pořádně provaří. Jenže my budeme zapékat a mouka se provaří během tohoto procesu. Hurá!
Ingredience na 1 porci
· 8 g hladké mouky
· 12 g másla
· 200 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření (12 % tuku)
· ¼ lžičky soli
· špetka muškátového oříšku
· špetka bílého pepře
· 20 g sýra
· 1 jarní cibulka
Postup
Nejdříve si předvařte kapustičky. Vařte je v celku 4–5 minut podle velikosti. Rozpalte máslo na pánvi. Přidejte hladkou mouku a zamíchejte, ať se hmota pěkně spojí. Vlijte smetanu na vaření nebo mléko (pokojové teploty) a stále míchejte. Až začne tekutina houstnout, můžete dochucovat: čtvrt lžičky soli, špetka muškátového oříšku, trochu bílého pepře. A znovu míchejte, přiveďte k varu. Počkejte 2–3 minuty, než bešamel zhoustne. Plamen můžete zmírnit a nechat lehce probublávat a sem tam míchnout. Potom vypněte plotýnku. Ve chvíli, kdy se už bešamel nevaří, můžete přidat trochu nastrouhaného sýru. Zapékací mističku trochu vymažte olivovým olejem. Vložte do ní předvařené kapustičky a trochu nakrájené šunky nakrájené na kostičky. Lehce zasolte a přelijte bešamelem. Nahoru přidejte další sýr. Předehřejte troubu na 200 °C a misku dejte do horní poloviny trouby. Zapékejte 15–20 minut. Kompletní misku si můžete připravit i dopředu, nechat v lednici a zapéct později. V tom případě zapékejte vychlazenou misku o něco déle než 20 minut. Dobrou chuť!