Chytře upečené vepřové koleno a domácí křenová remuláda
Vepřové koleno můžete péct buď pozvolna, nebo zprudka, anebo ho jednoduše přenechat vaší troubě se šestým smyslem. A ta si s ním poradí dokonale.
Ingredience:
1 vepřové koleno s kostí a kůží
2 lžíce olivového oleje
¾ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
2 lžíce majonézy
2 lžíce tučné zakysané smetany
lžička dijonské hořčice
strouhaný čerstvý křen podle chuti
pár snítek petrželky
chléb a nakládané okurky k servírování
Postup Podle apetytu strávníků zvolte buď menší přední, nebo větší zadní koleno, každopádně musí být s kostí i kůží. Po vytažení z lednice ho nechte hodinu odpočívat a pak ho důkladně potřete olejem a vydatně osolte, pepřem samozřejmě také nic nezkazíte. Na hlubší plech položte pečicí papír a nalijte na něj vodu, aby bylo celé dno pokryté. Tím ochráníte troubu před odkapáváním tuku při pečení na mřížce. Máte-li sondu, vpíchněte ji do masa ideálně směrem podél kosti, a to asi centimetr až dva od ní. Koleno položte na mřížku, zapojte sondu a jednoduše zvolte přednastavený program a nechte péct 50–70 minut. Nyní máte čas na přípravu křenové remulády. V misce smíchejte majonézu, tučnou zakysanou smetanu a dijonskou hořčici. Nastrouhejte najemno kousek čerstvého křenu. Remuládu opepřete a přidejte nasekanou petrželku. Vše pořádně promíchejte, ať se chutě spojí. V troubě mezitím zlátne koleno, při 75 °C je hotovo. Po vyjmutí z trouby ho nechte čtvrt hodinky odpočívat. Servírujte ho s remuládou, chlebem a okurkami.