Domácí belgické hranolky jako skvělá příloha. Ale spíš zmizí hned, jak je připravíte
Milujete dokonalé belgické hranolky ze stánků, které se objevují na různých akcích? V nadcházejícím létě si je připravíme sami doma. A nebudou smažené, ale pečené!
Ingredience:
velké brambory se slupkou typu C
alespoň lžíce hovězího loje (nebo sádla či oleje)
sůl
pepř
vločková sůl a sušené oregano k servírování
Postup
Dejte si vařit vodu na brambory typu C (moučnaté). Mezitím je nakrájejte na opravdu velké kousky, a to i se slupkou – šířka by měla být kolem jednoho centimetru a jednotlivé hranolky by si měly být velikostně podobné. Vroucí vodu pořádně osolte a přidejte trochu octa, aby se brambory na povrchu nerozvařovaly. Vařte je zhruba 8 minut, poté je slijte. Rozehřejte si troubu na 200 °C. Na opečení budete potřebovat hovězí lůj (vznikne během přípravy vývaru), použít ho můžete úplně samotný, nebo přidaný do oleje. Rozehřejte ho, hranolky v něm promíchejte a nechte je péct asi 20 minut, potom všechny kousky obraťte nejsvětlejší stranou vzhůru a nechte je ještě chvilku dojít na grilu, aby byly zlatavé a křupavé. Servírujte posypané vločkovou solí, případně oreganem, a samozřejmě nesmí chybět kvalitní kečup. TIP: Kečup zkuste ozvláštnit kapkou zakysané smetany. Jako příloha se voňavé hranolky hodí prakticky ke všemu, ale možná zmizí samotné tak rychle, že ani nebudete vědět jak!