Domácí staročeská pomazánka „pivní sýr“. A zbytek lahváče potom dopijete
Když zrovna nechceme nebo nemůžeme na pivo do hospody, tak proč si ho trochu nedat doma? Zkuste „pivní sýr“ – pomazánku objevenou v jedné staré kuchařce. A zbytek lahve pěkně dopijeme a s další rovnou servírujeme.
Ingredience:
250 g měkkého tvarohu
3 vrchovaté lžíce majonézy
4 sardelové řezy v oleji
necelá lžička soli
malá cibule
2 lžičky dijonské hořčice
lžička mleté papriky (ideálně uzené)
špetka mletého nebo drceného kmínu
2 lžíce piva
čerstvá pažitka
Postup
Do mixéru vložte tvaroh, máslo, sardelky včetně trošky oleje z plechovky a malou cibulku na čtvrtky. Osolte a rozmixujte asi minutu na jemnou hmotu. Přendejte ji do misky a přidejte zbytek ingrediencí: dijonskou hořčici, lahůdkovou (pálivou, uzenou) papriku, drcený nebo mletý kmín a konečně – pivo! Zatím dvě až tři lžíce, případně ještě přidejte při dochucování. Zbytek lahve vypijte, předejte manželovi nebo příteli a směs promíchejte. Pomazánka bude hodně tekutá, nezapomeňte ji hodně vychladit. A než ji dáte do ledničky, doplňte ještě trochu zeleně – třeba najemno nasekanou jarní cibulku nebo pažitku. Dosolte a opepřete dle potřeby. Servírujte s chlebem. Případně i dalším pivem...