Dozlatova smažené kuřecí stripsy v nestoudně dobrém těstíčku
Marinované, pořádně obalené v bramborákovém těstíčku a samozřejmě dozlatova smažené. To jsou originální stripsy podle Koko, na které se vám budou sbíhat sliny už během videa.
Ingredience
Na marinádu:
150 ml podmáslí
1 velké vejce
lžíce granulované cibule
lžička drceného nebo mletého kmínu
pepř
3 stroužky česneku
sůl
+ 500 g natenko nakrájených malých stripsů z kuřecích prsou
Těstíčko do zbývající marinády:
300 g najemno nastrouhaných bramborů
2 lžíce sušené majoránky
čerstvé oregano (možno vynechat)
5–6 lžíc strouhanky (možná i více)
1 lžička prášku do pečiva
sůl
Na obalování a smažení:
hladká mouka
lžíce mleté papriky (uzená nebo sladká)
3 lžíce strouhanky z kukuřičných lupínků (možno vynechat)
olej na smažení
Postup
Nejprve si připravte marinádu na maso. Do podmáslí klepněte jedno vejce, hodně opepřete a přidejte další koření charakteristické pro bramborák: drcený kmín, sušenou cibuli, sušený nebo najemno nastrouhaný česnek. Vše osolte. Kuřecí prsa nakrájejte na podélné nudličky široké maximálně jeden centimetr. Nechte je pořádně vykoupat v marinádě a odpočívat aspoň dvě hodiny v lednici (a v marinádě samozřejmě:)). Nastrouhejte brambory typu C a rychle je přes cedník zalijte marinádou z kuřete, aby nečernaly nebo nečervenaly. Maso odložte vedle do mísy. K bramborům s marinádou přidejte strouhanku, majoránku a prášek do pečiva. Vše osolte. Přidat můžete i bylinky, třeba oregano nebo majoránku. Do další misky si připravte trochu mouky s uzenou paprikou, ideálně také strouhanku z kukuřičných lupínků, čímž vyrobíte pojidlo, které bude držet jako lepidlo! Do pánve vlijte oleje na dva centimetry výšky. Nudličky obale v mouce, vykoupejte v těstíčku a šup s nimi na rozpálený olej. Smažte pozvolna a dozlatova a poté nechte odmastit na papírové utěrce. Konzumujte ihned a servírujte s haldou ubrousků! Chybí vám příloha? Mrkněte se, jak Koko připravuje růžový zimní coleslaw se spoustou majonézy.