Jak netradičně zpracovat velikonoční vajíčka. Inspirujte se lahodnou Francií
Velikonoční svátky jsou neodmyslitelně spojeny s vajíčky. Využijte těch natvrdo uvařených a připravte rodině něco jiného než klasickou vajíčkovou pomazánku, jak ji známe už léta. Nechte se inspirovat Francií – studená omáčka gribiche se hodí jen tak na chleba, k vařené zelenině, kuřeti, bramborům... vlastně úplně ke všemu!
Ingredience na 2 porce:
3 vajíčka vařená natvrdo
1,5 lžičky dijonské hořčice
lžíce bílého vinného octa
sůl
čerstvě mletý pepř
minimálně 50 ml olivového oleje s jemnou chutí (nebo půl na půl s řepkovým či slunečnicovým)
2 lžíce bílého jogurtu nebo créme fraiche (možno vynechat)
hrst čerstvé pažitky, případně i trochu čerstvého kopru
1,5 lžíce nakládaných okurčiček cornichon
1 lžíce nakládaných kaparů
1 jarní cibulka nebo malá banánová šalotka
případně pár kapek worcesteru
chléb k servírování
Postup
Připravte si vajíčka uvařená natvrdo. Je třeba oddělit žloutky a bílky – vajíčka rozpulte, žloutky odložte do misky. Z nich vytvořte sós podobný tatarce: Osolte je, opepřete, přidejte hořčici a bílý vinný ocet. Vše promačkejte vidličkou, nakonec ještě přilijte kapku olivového oleje. Teď směs prošlehejte metličkou, přilijte znovu trochu oleje. Pokud budete chtít, sós můžete nastavit lžící bílého jogurtu nebo tučnější crème fraîche. Bílky pokrájejte nahrubo a vhoďte ke žloutkům. Celou směs hezky dolaďte – z bylinek pažitkou, koprem, estragonem (není nutné přidávat všechny). Přisypte pokrájené okurky cornichonky, kapary a šalotku nebo jarní cibulku. Promíchejte a ochutnejte. Pokud byste chtěli omáčce dodat větší říz, přidejte dijonskou hořčici nebo pár kapek worcesteru. Nechte chvilku odležet a servírujte klidně jenom s měkkým chlebem.