Jak udělat z obyčejné bramborové kaše naprosto luxusní přílohu
Hladká, hedvábná a s lahodnou chutí másla. Jak udělat z bramborové kaše luxusní záležitost.
Ingredience:
brambory varného typu C
mléko nebo smetana
máslo
sůl
libovolně: smetanový křen nebo hrubozrnná hořčice, slaninová strouhanka, bylinky jako petržel, pažitka, libeček...
Postup
Používejte brambory stejného druhu a varného typu C. Oloupejte je, odkrojte hnědé vady na kráse a nakrájejte na stejně velké kusy. Propláchněte je od škrobu, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a důkladně osolte. Variantou je vařit také v páře, v parním hrnci nebo na napařováčkách na knedlíky. Když se brambory rozpadají, slijte je a nechte odejít páru. A teď ingredience, které kaši dodají ten speciální šmak: hrubozrnná hořčice nebo smetanový křen. Anebo taková cizrna – přimíchaná do hotové kaše udělá zázraky. K bramborům přidejte teplé mléko nebo smetanu, máslo přidejte nakonec, a naopak ledové. Ideální k mačkání je použít ruční práci, pokud máte více porcí, použijte ruční mixér s metličkami (ne tyčový!) na nejnižší výkon. Takže jdeme na to: Nejdříve brambory nasucho namačkejte, přilijte mléko a dosolte dle chuti. Míchejte a přidejte studené máslo po tenkých plátcích – kaše pak bude hedvábná. Pokud ihned neservírujte, vložte hrnec do trouby na 70–80 °C. Hořči, křen, bylinky nebo posyp slaninou strouhankou servírujte až úplně na konec. A teď už jen ten správný chod – třeba italskou vepřovou porchettu: https://www.stream.cz/menutovka/italska-veprova-extra-liga-krupavejsi-bucek-nenajdete-64758859