Jak vyrobit čerstvý domácí sýr. Není to žádná věda a chutná dokonale
Nadchází období odlehčených jídel a hojnosti sezónní zeleniny. Tak hurá na to, připravíme si čerstvý domácí sýr a marinované kedlubny!
Ingredience
·čerstvý bylinkový sýr
· 500 g tučného bílého jogurtu
· 100 ml smetany ke šlehání
· hrst nasekaných měkkých bylinek podle chuti
· ½ lžičky sušeného česneku
· necelá lžička soli
· čerstvě mletý pepř
· olivový olej a květy pažitky nebo kadeřávku k servírování
Marinovaná kedlubna
· mladá menší kedlubna
· lžíce olivového oleje
· lžička bílého vinného octa
· ½ lžičky cukru
· vločková sůl
· čerstvě mletý pepř
Postup
Tučný, hustý jogurt dochuťte 33% smetanou (není nutné). Bylinky nasekejte nadrobno. Opepřete, osolte, přidejte sušený česnek. Promíchejte a přes plátýnko nebo šátek proceďte. Nechte odkapávat v lednici s miskou i cedníkem aspoň 12 hodin. Z kedluben oberte listy, nemusíte je vyhazovat. Oloupejte je, a buď nakrouhejte na mandolíně tenké plátky, nebo použijte ostrý filetovací nůž. Až budete zhruba v půlce kedlubny, začněte hřát vodu. Do mísy si přichystejte trochu olivového oleje a vinného octa, ocukrujte, osolte a opepřete. Do vroucí vody vhoďte plátky kedluben a jen krátce je zblanšírujte – půl minuty až jednu minutu. Ještě horké je vykoupejte v marinádě z oleje a octa. Počkejte, až vychladnou, a servírujte. Výborné budou také nachlazené z ledničky. Krémový sýr po 12–24 hodinách vyndejte z ledničky, ozdobte jej bylinkami a květy bylinek a servírujte na tenouncích plátcích kedluben, vše případně osolte a opepřete.