Letos netradičně, zato s chutí. Jak na hedvábnou a krémovou rybí polévku, kterou ocení všichni
Co se týče rybí polévky, bude letos všechno jinak! Můžete si připravit hedvábnou a krémovou variantu s trochou šafránu. Protože skutečně dobrých rybích polévek je opravdu jako šafránu – uvidíte, že klasická česká verze vám na vánočním stole chybět nebude!
Ingredience:
400–500 g očištěné zelenobílé zeleninové směsi (pórek, fenykl a řapíkatý celer)
30 g másla
8 větviček tymiánu
lžíce kurkumy
špetka šafránu
140 ml bílého vína
600 ml rybího vývaru
250 g Philadelphia Original
sůl
čerstvě mletý pepř
pár kapek citronové šťávy
opečené ryby, mořské plody nebo kapří mlíčí či povařené jikry k servírování
opečené krutony k servírování
Postup
Fenykl ořízněte, rozpulte a nakrájejte. Nakrájejte i pórek a řapíkatý celer (lístky z fenyklu a celeru si nechte na ozdobu). Orestujte je na másle dosklovata a do změknutí. Posypte lístky tymiánu. Pro barvu použijte kurkumu a ideálně také špetku šafránu. Chvíli restujte a přilijte bílé víno. Po vyvaření alkoholu přilijte předem připravený rybí vývar. Povařte 10–15 minut. Jemně osolte. Jestliže neděláte polévku dopředu, můžete si nyní zpracovat části ryby a krevety. V opačném případě přijde příprava až těsně před podáváním. Jikry povařte 10 minut v osolené vodě s trochou octa. Mlíčí poválejte v hladké mouce a opražte na másle. Krevety orestujte s trochou česneku na olivovém oleji. Kousky ryb opečte na pánvi nejdříve na straně s kůží a poté i na druhé. Vše si zatím dejte stranou a polévku promixujte. Po vychladnutí může hned jít do mrazáku. Pokud ji rovnou servírujete, přidejte krabičku sýru Philadelphia, nechte ho rozpustit a ještě jednou promixujte, abyste dosáhli krémového hedvábného efektu. Osolte, opepřete a dolaďte citronovou šťávou podle chuti. Před servírováním přiveďte polévku na minutu k varu, opražte si krutony a na ozdobu přidejte lístky z fenyklu a celeru. Uvidíte, že letos nikomu klasická česká rybí polévka chybět nebude!