Nakládačky bez zavařování a sterilizace sklenic. Okurkovou chuťovku můžete jíst už druhý den
Recept, který by se mohl hodit i těm, kdo zrovna neholdují nakládaným okurkám nebo si s nimi nechtějí dělat práci. Nebudeme sterilovat sklenice a zeleninu zavařovat, pickles máte připravené za chviličku a jíst se dají hned druhý den!
Ingredience na sklenici o objemu 1 l:
6 ks velkých okurek nakládaček
2 jarní cibulky
1 mrkev
1 hrnek vody (200 ml)
¾ hrnku bílého vinného octa
2 lžičky soli
4 lžičky cukru
lžíce hořčičných semínek
pár kuliček černého pepře
2 bobkové listy
několik snítek čerstvého kopru
Postup
Okurky zbavte špiček a nakrájejte je na rovnoměrná kolečka o tloušťce asi 2 mm. Loupat je nemusíte. Oloupanou mrkev a očištěnou jarní cibulku nakrájejte na ještě tenčí kolečka. Zeleninu poté vložte do sítka, dejte vařit vodu na 100 °C a důkladně prolijte zeleninu, poté je propláchněte i studenou vodou. Nebude tak úplně syrová, zároveň ale zůstane křupavá. A šup s nimi do sklenice! Ta nemusí být zrovna sterilizovaná, ale rozhodně čistá a suchá. A jdeme na lák. Svařte hrnek vody s tři čtvrtě hrnkem bílého vinného octa společně s kořením: bobkovým listem, novým kořením, hořčičným semínkem, solí a cukrem. Mezitím si nakrájejte čerstvý kopr (dle vaší obliby této lehce kontroverzní bylinky). Ochutnejte svařený lák – kyselá, sladká a slaná chuť by měly být vyvážené a lahodit chuťovým pohárkům. Lák nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pak do něj přidejt kopr a slijte ho do sklenice se zeleninou. Uzavřete víčkem, protřepejte, aby se koření dostalo všude, dejte do lednice a teď to hlavní – zkuste vydržet aspoň den nebo dva;)