Naložte si zeleninu do bramborového salátu předem. Výsledek na Štědrý den oceníte
Naložte si zeleninu do bramborového salátu předem, výsledek neskutečně oceníte – bude křupavá a šťavnatá. Zkuste ideálně týden před Štědrým dnem, postačí ale i dva dny.
Ingredience:
250 g oloupané nakrájené mrkve
125 g oloupaného nakrájeného celeru
125 g oloupané nakrájené petržele
500 ml vody + cca 100 ml na případné dolití dalších
100 ml bílého vinného octa
1 lžička soli
2 lžičky cukru
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
Postup
Zeleninu – mrkev, celer a petržel – oloupejte a zbavte všech nečistot. Nakrájejte ji na kostičky. Připravte si lák: do hrnce nalijte půl litru vody, bílý vinný ocet, přidejte nové koření, bobkový list, pepř, cukr a sůl. Nechte provařit a ochutnejte, zda je nutné lák ještě doladit cukrem nebo solí. Přidejte zeleninu. Vše vařte 15–25 minut. Sklenici vypláchněte horkou vodou z konvice (chvilku ji ve sklenici ponechejte). Na konci varu vylovte kuličky koření. Vyvařilo-li se příliš tekutiny, decilitr vody můžete přilít z konvice a provařte další minutu. Pak lák se zeleninou přelijte do sklenice. Zkontrolujte, zda je všechna zelenina ponořená, nechte zchladnout a dejte do lednice. Množství vystačí na salát z 1,5 kg brambor.
TIPY: Pokud chcete doplnit sestavu hráškem, vezměte mražený a vložte ho do hrnce na poslední dvě minuty. Místo cibule můžete vyzkoušet malou, perlovou cibulku kupovanou ve sklenici. Nemusíte ji loupat ani krájet, stačí ji přidat do salátu na poslední chvíli společně s okurkami.