Netradiční sekaná z vinné klobásy. Chuť je překvapivá a s bramborovou kaší dokonalá
Vinnou klobásu nemusíte vždy jen opékat, hmota uvnitř je totiž učiněné zlato. A Vánoce si o tento recept přímo říkají!
Ingredience na formu na biskupský chlebíček (30×10×8) cm:
800 g vinné klobásy
500 g mletého masa (ideálně 20 % tuku, telecí nebo hovězí)
400 g čerstvých krémových žampionů
30 g másla
5 stroužků česneku
několik větviček rozmarýnu nebo tymiánu
lžička drceného kmínu
necelá lžička soli
čerstvě mletý pepř
vrchovatá lžíce sušené majoránky
30–50 ml mléka (možná ani nebude třeba)
1 vejce
3–5 plátků slaniny
Postup
Začneme houbami, které nakrájíme na plátky a orestujeme na másle s bylinkami, těmi nemusíme šetřit, hmoty bude spousta. Ke konci restování přidejte česnek a kmín. Mleté maso smíchejte s hmotou z vinných klobásek, horou majoránky, vejcem, solí a pepřem. Masovou směs promíchejte, spojte v homogenní hmotu, přidejte i houby a znovu pořádně promíchejte. Formu vymažte, vyklopte do ní hmotu, umačkejte, uhlaďte a přikryjte slaninou. Pečte na 190 °C asi 50 minut. Pokud nebude ani po 50 minutách slanina navrchu pořádně opečená, nastavte troubu ještě na pár minut na gril a všechno pak už bude naprosto dokonalé. Sekanou nechte ještě 5 minut odpočinout a pak z ní slijte všechnu tekutinu vedle do misky. V tu chvíli můžete začít krájet a servírovat, lze si všechno nachystat ale i den dva předem a dát do lednice. Pak je mozaika o to působivější. Následně stačí sekačku jen prohřát nebo opéct a podávat ideálně s bramborovou kaší omaštěnou čistým výpekem. Věřte, že tímhle o Vánocích zazáříte.