Nízký kynutý koláč hotový raz dva. Hodí se na něj jakékokoliv letní ovoce
Kynutý koláč nemusí být něco, čeho byste se měli obávat. Tento recept je jednoduchý, rychlý a zaručeně bude mít úspěch.
Ingredience na 1 kulatý koláč
Těsto:
140 g hladké (špaldové) mouky + max 20 g na podsypávání
3 g sušeného droždí
25 g cukru krupice
35 g másla
50 ml smetany 10% (nebo plnotučné mléko)
1 vejce (žloutek do těsta, bílek na potření)
+ případně lžíce nakrmeného domácího žitného kvásku (možno vynechat!)
5–6 větších meruněk (ale mohou být i švestky, borůvky, rybíz...)
Drobenka:
30 g másla
30 g cukru krupice
40 g hrubé mouky
Na hranatý koláč přes celý plech je potřeba dvojnásobné množství.
Postup
Mouku, cukr, špetku soli a sušené droždí nasypejte do mísy a promíchejte, Pomalu rozehřejte máslo, do kterého vlijte smetanu. V sypké směsi si vytvořte důlek, do kterého vlijte vše tekuté společně se žloutkem. Přidejte i kvásek, máte-li. Všechno vidličkou promíchejte, aby se těsto spojilo. Když už vidlička nestačí, použijte k hnětení ruce. Těsto by mělo být hladké a lesklé, Z něj vyválejte kulatý tvar, válet můžete rovnou na pečicím papíru. Rukou lehce vytvarujte okraje a nechte hodinku kynout. Mezitím si připravte drobenku nejlépe tak, že ji vypracujete prsty z másla, mouky a cukru. Na těsto rozmístěte ovoce, zasypte drobenkou a pečte přibližně 20 minut při 170 °C.