Novoroční česnečka. Silný a poctivý vyprošťovák vás postaví znovu na nohy
Česnečka je jedním z nejoblíbenějších vyprošťováků. Připravíme si opravdu poctivou verzi!
Ingredience na 4 porce:
předpečená bageta s česnekovým máslem
1 litr vývaru (kuřecího nebo vývaru z uzeného masa)
2 lžíce sádla
1 střední cibule
4 středně velké brambory
cca 6 stroužků česneku podle velikosti a síly
lžička drceného kmínu
2 bobkové listy
vrchovatá lžíce drhnuté majoránky
100 g měkčího mladšího sýra na strouhání
sůl
Postup
Krutony jsou tentokrát netradiční, předpřipravenou bagetu natrhejte na kousky a nechte zapéct v troubě, dokud nebudou dozlatova. Hotové krutony pak posypte ještě trochou strouhaného sýra. Rozehřejte hrnec a na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte i na kostičky nakrájené brambory, také pár stroužků česneku nakrájeného na plátky, drcený kmín, nechte chvíli orestovat na nízký stupeň. Přilijte vývar, přidejte bobkový list a dosolte. Nechte změknout brambory, přidejte majoránku, popřípadě dořeďte dalším vývarem, prolistujte zbytek česneku, ochutnejte a máte hotovo.