Poctivá zimní zelňačka s uzeným masem
Během zimy není polévek nikdy dost. Připravte si poctivou zelňačku s uzeným masem.
Ingredience na 6–8 porcí:
· 2 lžíce sádla
· 2 menší cibule
· 2 lžičky mletého kmínu
· 3–4 lžíce hladké mouky
· 2 lžíce lahůdkové mleté papriky
· 1 litr kuřecího vývaru
· minimálně 300 g uzené plece či krkovice
· 300 g kysaného zelí
· 2 bobkové listy
· minimálně 3 lžíce cukru
· 3 stroužky česneku
· sůl
· čerstvě mletý pepř
· zakysaná smetana k servírování
· 400 g brambor
· osolená voda z vaření brambor na ředění polévky podle chuti
Postup
V jednom hrnci si uvaříme poctivý základ a ve druhém brambory. Cibulku osmažte dozlatova na sádle, přisypte mletý kmín a hladkou mouku. Zarestujte. Na pár posledních okamžiků přisypte ještě lahůdkovou papriku, promíchněte a zalijte studeným vývarem. Uzené nakrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Přidejte také kysané zelí, vodu z něj si nechte na dochucování. Vařte doměkka cca půl hodiny. Brambory nakrájené na kostičky uvařte v druhém hrnci. Vodou z brambor můžete pak polévku naředit. Mírně doslaďte cukrem, dosolte, opepřete. Česnek tomu také dodá grády, přidejte dle chuti. Přidejte vařené brambory, popřípadě dořeďte a máte hotovo. Servírujte s pořádnou porcí zakysané smetany. Dobrou chuť!