Rychlovka z šesti ingrediencí. Připravte k večeři originální slaný dort
Tortilla místo palačinek? Další nápaditý recept! Připravíme si slaný dort se špenátem, cheddarem, mozzarellou a rajčaty. A tradiční bešamel nahradí lehčí a zdravější špenátová omáčka.
Ingredience:
8 ks pšeničných tortill (průměr 16 cm)
250 g mraženého sekaného špenátu
70 ml mléka
1 rajče
100 g mozzarelly
80 g cheddaru
sůl a pepř
Postup
Zmražený špenát (ideálně rovnou ochucený smetanou a česnekem) rozehřejte v kastrůlku a podlijte ho mlékem. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Na něj položte tortillu a nezapomeňte vyložit i boky dortové formy – tady tortillu zkrátka seřízněte, aby sem hezky pasovala. Předehřejte si troubu na 200 °C. Mezitím osolte a opepřete rozehřátý špenát, případně ho dochuťte dle libosti. Výslednou špenátovou omáčkou potřete tortillu na dně formy. Dále na ni položte vrstvu mozzarelly, rajčátek a cheddaru a vše přikryjte další tortillou. Vrstvy pak opakujte podobně jako u lasagní. Dokud máte suroviny, patra mohou směle růst! TIP: Jako poslední vrstvu už nedávejte špenát, v troubě by ztmavl a nevypadal by moc hezky. Stačí už jen sýr a rajčata a na závěr posprejujte nebo pokapejte vršek a strany olivovým olejem. Vložte dort do trouby a pečte ho dozlatova asi 20 minut. Dobrou chuť!