Rychlý nepečený vánoční dezert vykouzlí obdiv. Vypadá, že jste si dali hodně práce!
Rychlý vánoční dezert s velkým efektem. Využijeme hotové italské sladké pečivo, zalijeme ho vanilkovo-koňakovou omáčkou a přidáme ovoce. Nikdo nic nepozná a všichni vás budou obdivovat!
Ingredience na 2–3 porce
· 80 g italského sladkého pečiva Pandoro nebo Panettone
· 20 g másla
· 100 g mascarpone
· 50 ml smetany na vaření
· 50 ml vaječného koňaku
· lžička vanilkové pasty nebo pár kapek extraktu
· lžička cukru
· lesní ovoce nebo semínka granátového jablka k servírování
Postup
Italskou vánočku Pandoro nebo Panettone roztrhněte rukama zhruba na čtvrtiny. V rendlíku si rozehřejte máslo a obě vnitřní strany pečiva v něm vymáchejte. Připravte si omáčku: Do rendlíku přijde mascarpone, podlijte ho tučnou smetanou, oslaďte lžičkou cukru a vložte vanilku – ideálně pastu nebo lusk. Vše pozvolna ohřejte a neustále míchejte, směs by se neměla vařit. Spojenou a teplou omáčku sundejte z plotýnky a nechte lehounce zchladnout (měli byste v ní udržet prst alespoň tři vteřiny). Do zchladlé omáčky přilijte vaječný koňak. Mezitím rozehřejte troubu na gril. Panettone dejte ohřát na pečicím papíře do trouby. Nespouštějte z očí, bude to opravdu chvilka (asi dvě minuty), aby se pečivo nespálilo! Tenhle dezert je taková minutková náhrada za buchtičky s vinnou pěnou, ale úplně bez práce. Hodí se přidat jakékoli lesní ovoce anebo exotičtější a vánočnější semínka granátového jablka. Jak se na ně z plodu dobýt nejpraktičtějším způsobem, se můžete kouknout v další Menutovce.