Sněhově bílá, nadýchaná jarní omeleta pro štíhlou figuru
Pokud vám zbyde při vaření nebo pečení hodně bílků či pokud s jarem hubnete do plavek, neodoláte tomuto tipu na bílo-zelenou fit omeletu.
Ingredience
3–4 bílky
1 jarní cibulka nebo kousek řapíkatého celeru
malá hrst čerstvého baby špenátu
hrst bylinek dle chuti (např. petrželka, pažitka, koriandr…)
lžíce mléka
ředkvička k servírování
sůl
špetka bílého pepře
½ lžičky přepuštěného másla
trocha strouhaného sýra – např. parmezán (možno vynechat)
Postup
Vložte do misky 3–4 bílky, osolte je a opepřete bílým pepřem. Prošlehejte je, ale ne úplně dotuha. Stačí je zpěnit, aby byla omeleta nadýchaná. Rozehřejte plotýnku a připravte si bylinky, nakrájejte si do základu jarní cibulku, šalotku nebo i řapíkatý celer. Rozpusťte máslo, orestujte cibulku, k bílkům přidejte zeleň: třeba překrájený špenát a drobně posekané bylinky dle chuti. Přilijte trošku mléka nebo smetany. Nalijte směs na pánev a postupným odhrnováním a vléváním směsi udělejte klasickou omeletu. Nakonec na ni nastrouhejte parmezán nebo pecorino, případně natrhejte mozzarellu (té ale používejte jen malé množství, zahříváním začne uvolňovat hodně vody). Omeleta je hotová během chvilky, záleží na vás, jestli její barvu necháte krásně sněhovou, nebo spíše dozlatova. Omeletu klasicky zabalte a rozkrojte. Dozdobit můžete ředkvičkou.