Speciální domácí tatarka s příchutí, která jí dodá říz
Domácí je vždycky lepší! Navíc ji můžete různě obměňovat. Tatarská omáčka se navíc hodí ke spoustě pokrmů, speciálně k našemu hambáči, na nějž se dozvíte recept příští týden.
INGREDIENCE TATARKA na 4–6 porcí
· 2 větší nakládané okurky
· 3 lžičky kaparů ve slaném nálevu
· 4 kolečka nakládaných papriček jalapeňos
· 1 banánová šalotka nebo jarní cibulka
· větvička čerstvé petrželky
· ½ stroužku česneku
· 1–2 lžičky citronové šťávy
· čerstvě mletý pepř
· případně sůl, pokud je potřeba
· asi 8–10 vrchovatých lžic domácí majonézy (viz dále)
INGREDIENCE MAJONÉZA
150 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
1 celé čerstvé vejce
1 žloutek
necelá lžička soli
lžička dijonské hořčice
čerstvě mletý pepř
2–3 lžičky bílého vinného octa
POSTUP NA MAJONÉZU
Do úzké sklenice rozklepněte vajíčko a přidejte ještě jeden žloutek, necelou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, dvě lžičky bílého vinného octa a jednu lžičku dijonské hořčice. Zalijte řepkovým nebo slunečnicovým olejem (měl by být neutrální chuti, olivový olej není příliš vhodný). Další ingredience můžete doplnit dle chuti a potřeby: wasabi prášek, uzenou mletou papriku či lanýžový olej. Opatrně ponořte mixér a vše rozmixujte na vysokou rychlost, ideálně turbo výkon. Do půl minuty je hotovo. Ochutnejte a je to. Odteď se můžete chlubit vlastní domácí majonézou!
POSTUP NA TATARKU
Do mixéru si poskládejte dochucovadla: nakládané okurky, kapary, šalotku nebo jarní cibulku, česnek, trochu petrželky. A protože se chutím meze nekladou – tak i nakládané jajalapeños, které dodají tatarce říz. Vše rozmixujte. Do misky dejte v poměru, jaký uznáte za vhodné, základ majonézy a dochucovací směs. Dolaďte pepřem, citronovou šťávou, případně špetkou soli – záleží jen na vaší chuti.