Tajemství neodolatelně křupavých pečených brambor. Jiné už chtít nebudete
Základem pro vynikající americké brambory je materiál – malé, pěkně, omyté brambory se slupkou a také kořenicí směs, kterou si připravíte sami doma. Obsahuje jednu ingredienci, díky níž budou brambory božsky křupavé.
Ingredience na 4-5 porcí
· 1 kg malých lojovitých brambor (např. Grenaille nebo zámecké brambory)
Kořenicí směs na kilo brambor
· vrchovatá lžička mleté papriky (ideálně uzená)
· ½ lžičky drceného nebo mletého kmínu
· ½ lžičky sušeného česneku
· ½ lžičky sušené cibule (možno vynechat)
· čerstvě mletý pepř
· 2 vrchovaté lžičky sušeného oregana
· ½ lžičky mletého koriandru
· 4 lžičky dětské krupičky nebo instantní polenty
· sůl
· 70 ml olivového oleje
Postup
Brambory rozkrojte napůl, větší kousky pak na čtvrtky. Předvařte je v páře nebo ve vodě, stačí 5–7 minut. Mezitím si připravte vlastní kořenicí směs. Smíchejte mletou (uzenou) papriku, mletý nebo drcený kmín, sušený česnek, sušenou nebo granulovanou cibuli, oregano, čerstvě mletý pepř a špetku soli, případně ještě mletý koriandr. Aby byly brambory křupavé, přidejte ke směsi trochu dětské krupičky nebo instantní polenty. Z předvařených brambor nechte vypustit páru a dejte je vychladit. Připravte si zapékací misku s pečicím papírem. Vsypte sem brambory a vykoupejte je v hojnosti olivového oleje a vytvořené kořenicí směsi. Pokud spěcháte, pečte brambory na 200 °C asi 40 minut, nebo zvolte pomalejší verzi, což je 160 °C a 100 minut pečení. Nezapomeňte brambory finálně dosolit a promíchat.