Těstoviny carbonara s krásně hebkou omáčkou a úžasným moravským špekem
Těstoviny carbonara, u nás též označované jako uhlířské špagety, pochází z oblasti okolo Říma. Během druhé světové války se toto jídlo stalo díky jednoduchosti přípravy a pár ingrediencím velmi populárním – vajíčka měl doma každý a slaninu dostávali Italové od amerických vojáků. Nejčastěji se vaří se špagetami, lze použít ale i linguine nebo třeba bucatini. Diskutuje se, zda tu má své místo i česnek, smetana by do nich ovšem patřit neměla.
Ingredience:
· 160 g těstovin (linguine nebo klasické spaghetti)
· lžíce soli do 2 l vody na vaření těstovin
· 80 g domácího špeku (nebo guanciale či pancetty)
· 1 neoloupaný stroužek česneku (možno vynechat) )
· 2 celá vejce + 20 g strouhaného pecorina či parmazánu
· hrnek škrobové vody, ve které se vařily těstoviny (reálně použijeme na omáčku cca 100–150 ml)
· čerstvě mletý černý pepř
· další pepř a pecorino k servírování
Postup:
Špek nakrájejte na centimetrové kostičky. Dejte vařit vodu (2 litry na dvě porce) a jemně ji osolte – rozhodně méně než jiný typ těstovin, protože špek je sám o sobě dost slaný. Postačí vrchovatá lžička soli. Dejte vařit špagety na zhruba deset minut. Vodu zatím neslévejte! Rozklepněte do misky dvě vajíčka a lehce je osolte. Najemno do nich nastrouhejte parmezán nebo pecorino, případně kombinaci obojího. Spolu s vajíčky prošlehejte v misce a rozehřejte pánev na střední plamen. Tip: Pokud máte pánev wok, rozhodně po ní sáhněte, a to kvůli snadnějšímu prohazování těstovin na závěr. Orestujte krátce špek, ať pustí co nejvíce tuku. Přidejte k němu neoloupaný stroužek česneku a minutku orestujte, aby se rozvoněl, poté hned vyndejte. Můžete odebrat i tuk, pokud se vám bude zdát, že by těstoviny byly příliš mastné. Opepřete špek na pánvi kvalitním a čerstvě umletým černým pepřem a pak přijde řada na neslitou vodu ze špaget – naberte jí hrníček a přilejte do pánve, vytvoří se tak krásně hebká omáčka. Smetana do carbonara nepatří! :) Počkejte, až se voda na pánvi přestane vařit, a mezitím slijte vodu ze špaget a přidejte je ke špeku. Na závěr přilejte vajíčka se sýrem a rychle je prohazujte spolu s těstovinami, případně ještě přilejte vodu. Těstoviny ihned servírujte ozdobené sýrem a trochou černého pepře.