Tip, jak propéct panenku přesně podle vašich představ
U panenky je vždy nejdůležitější vědět, jak přesně je propečená uvnitř. Jistotu máte ale jen v jediném případě!
Postup
Panenku osolte, opepřete, okořeňte. Vložte na rozpálenou pánev s troškou oleje a nechte ze všech stran zatáhnout. Orestovanou panenku přemístěte z pánve na mřížku a zapíchněte do ní teploměr tak, aby dosahoval rovnoměrně do středu masa a šup s ním do trouby. Trouba je předehřátá na 180 °C, drát od teploměru tam prostě skřípněte. A moje oblíbená finální teplota končí na 57 stupních. Panenku nechte ještě alespoň 5 minut odpočívat, během toho ještě dojede o 2 až 3 stupně výš. Až pak vyndejte sondu, před tím by vám zbytečně vytekla šťáva. A můžete do toho říznout. Každý má svou ideální barvu panenky jinde, na internetu najdete kopu obrázků, jak to vypadá stupeň po stupni. Vyberte si to, co se vám líbí nejvíc. Stejně se dá samozřejmě postupovat u vepřové pečeně, hovězích steaků, kuřecích prsou nebo i vysokých rybích filetů. A to nejen v troubě, ale i u venkovního grilu.