Vánoční bramboračka místo rybí polévky. A bez mouky – zahustí se sama
Ingredience na 10 porcí:
·3 obří brambory
· 3 mrkve
· kus celeru
· velká petržel
· 2 větší cibule nebo v kombinaci s pórkem
· 2 hrsti sušených hub (ideálně směs se stročky či modráky)
· 250 ml horké vody na namočení sušených hub
· mražené lesní houby (možno vynechat)
· kousek sádla
· kousek másla
· 2–3 bobkové listy
· lžička drceného kmínu
· cca 2 l ředěného vývaru
· 6 stroužků česneku
· 2 vrchovaté lžíce drhnuté majoránky
· sůl
· pepř
· několik lžic předem namočených a uvařených krup
· čerstvá petrželka k servírování
Postup
Na sádle orestujte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, po chvíli přidejte i cibuli s pórkem a kouskem másla. Pak přidejte drcený kmín a česnek, zalijte vývarem a vodou z namočených sušených hub. Teď je čas i na brambory, bobkové listy a předmáčené houby. Vše uvařte doměkka, není potřeba zahušťovat moukou, stačí na pár vteřin mixnout ponorným mixérem. Na závěr ještě přidejte mražené houby (nemusíte) a předvařené kroupy. Nechte společně ještě provařit. Během toho sem promněte drhnutou majoránku, prolisujte česnek podle chuti a případně dosolte a opepřete. Vánoční bramboračce sluší odpočinek v lednici, klidně i několik dní, ale počítejte s tím, že bude během toho ještě pořád houstnout. Dobrou chuť!