Výborná pomazánka z uzené makrely. Celou rybu zpracujete nečekaně jednoduše
I mnohé zkušené milovníky ryb může celá makrela maličko vyděsit a odradit od zpracování. Existuje ale jednoduchý způsob, jak uzenou makrelu zbavit kostí a získat tak jen čisté filety masa.
Ingredience na plnou misku pomazánky
· celá uzená makrela (cca 300 g)
· 250 g vanička tučného tvarohu
· 1 banánová šalotka nebo jarní cibulka
· 5 velkých ředkviček
· 1 velká nakládaná okurka
· lžička dijonské hořčice
· citronová šťáva podle chuti
· sůl
· čerstvě mletý pepř ¨
· k servírování např. čerstvá řeřicha, další ředkvičky a kyselé okurky
Postup
Je potřeba makrelu zbavit kostí a kůže, takže jdeme rovnou na to. Těsně za ploutví odřízněte nejdřív hlavu, pak i posledních pár centimetru ocasu. Přesně uprostřed podélně zařízněte nožem tak hluboko, abyste narazili na páteř, takhle projeďte po celé délce. Opatrně oddělte první půlku horního filetu, jde to skoro samo. Pak i tu druhou. Nadzvedněte páteř a vyjměte ji. Kůži také nebudete potřebovat. Odstraňuje se úplně jednoduše. Pryč musí i všechny hnědé části z břišní dutiny. Je na vás, zda rybě ponecháte hodně tučné tmavé části. Někdy se pod nimi objeví ještě zbloudilá kůstka a chutnají hodně po rybím tuku. Dočistěte a v tu chvíli vám zbyde jen to nejčistší bílé maso z makrely. Všechno ještě prsty prohmatejte, a ujistěte se, že už tu nezbyla ani jedna kost. Na základ pomazánky použijeme šalotku nebo jarní cibulku, taky rozpůlené ředkvičky a kyselou okurku. V mixéru postačí doslova jen pár pulzů, aby byla zelenina jemně nasekaná akorát tak do pomazánky. Ale můžete ji i nakrájet. Zeleninu přemístěte do misky. Do mixéru teď příjde všechno obrané maso z makrely a polovina vaničky tučného tvarohu. Za deset sekund je vše promixované, včetně případné zbylé zbloudilé kůstky. A přidáme k zelenině do misky. Přidejte zbytek tvarohu, dochuťte hořčicí, citronovou šťávou, solí a pepřem. Servírujte nejlépe na extra měkkém chlebu. Dobrou chuť!