Vynikající nápad pro milovníky vajec. Jak připravit skvělou víkendovou snídani
Co si takhle udělat příjemně naplánovanou, luxusnější víkendovou snídani? A přitom ne příliš složitou? Zkuste vejce do skla!
Ingredience:
– vejce vyndaná minimálně 30 minut předem z lednice
– na dozdobení špetka strouhaného parmazánu sůl (např. i ochucená – bylinková, lanýžová a podobně)
– čerstvě mletý pepř
– pár snítek pažitky nebo petrželky
– pár kapek lanýžového oleje nebo několik plátků lanýžů pro výjimečné příležitosti
Postup
Jestli se rozhodnete pro vejce do skla, musíte je nejprve včas vyndat z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Pak dejte vařit vodu. Máte-li bílá vajíčka, vařte je 4 minuty, tmavší pak 5 minut (případně jste-li poměrně vzácným vlastníkem vejcovaru, pak 13 minut na 75 °C – ty se ale pak neloupají, na konci videa uvidíte, jak s nimi naložit). Během toho si připravte do misky chladnou vodní lázeň a po uvaření do ní vejce přendejte, bude stačit chvilka. Vejce byste měli udržet v ruce, abyste je mohli oloupat. Což tedy nepůjde úplně snadno, lépe to jde ve vodě, ta se totiž dostane pod skořápku a vajíčko se loupe lépe. Připravte si hezké sklo a do něj vajíčko vložte. Osolte ho, přidejte snítku petrželky, trochu strouhaného parmezánu a pepř. Hodí se k němu i kousek lanýže nebo lanýžový olej, ale to nejsou zrovna laciné záležitosti. Nejdůležitější stejně je, jak vypadá vajíčko uvnitř! Podávejte ho s pečivem nebo jinými snídaňovými laskominami;)