Vždycky se povede. Karlovarský knedlík vařený v páře je sázka na jistotu
Na karlovarský knedlík nepotřebujete žádné těsto – stačí včerejší rohlíky! Pára je navíc pro knedlíky mnohem bezpečnější než vaření ve vodě.
Ingredience na jeden knedlík pro 4 osoby:
6 včerejších rohlíků
2 velká vejce
200–250 ml mléka
30 g másla
velká hrst čerstvé petrželky
½ lžičky soli
pepř
Postup
Starší rohlíky se nedrolí a dobře se krájí. Nakrájejte jich šest na zhruba centimetrové kostičky. Vsypte je do velké mísy a zalijte je plnotučným mlékem. Lehce je promíchněte a nechte chvilku odpočívat. Rozehřejte v rendlíku máslo a nechte ho zchladnout. Žloutky oddělte od bílků a z těch vyšlehejte sníh. Žloutky spojte s máslem, pořádně je promíchejte, ať je z nich jedna vláčná hmota. Nakrájejte nadrobno petrželku a přidejte k rohlíkům. Osolte, opepřete. Promíchejte a přidejte máslo-žloutkovou směs, opět zamíchejte. Nakonec lehce zapracujte bílky. Připravte si potravinovou fólii – z vnitřní strany, do které budete balit knedlík, ji můžete zastříknout olivovým olejem. Poklaďte na ni knedlíkovou hmotu. Pořádně knedlík fólií stáhněte a zaviňte. Uhlaďte, upěchujte a na koncích zatáhněte. Velikost a průměr knedlíku záleží zcela na vás. Nechte vařit vodu a připravte si napařováček (nebo parní nádobu). Nechte je v teple páry 20–25 minut dle průměru válečku. Pak knedlíku dopřejte chvilku odpočinku. Nakonec ho vybalte a nakrájejte – buď zoubkatým nožem, nebo nití. Knedlík si také můžete předdělat dopředu a těsně před podáváním znovu napařit.