Jemný žloutkový krém a nadýchaný piškot. Upečte cappuccinové srdíčko pro maminku
Naše milované maminky si zaslouží lahodný dortík. No prostě takový šálek kávy. Přeji všem maminkám to nejlepší a užijte si dnešní den s tímto receptem. Ve videu děláme poloviční dávku. Celá dávka je na klasický dort 24 cm průměr:
Šálek kávy pro maminku
Recept: 150 g listového těsta, joconda, 5 žloutků, 125 g mandlové mouky, 25 g moučkového cukru, 35 g hladké mouky, 25 g másla, 4 bílků, 100 g cukru krupice, 2 g soli,
Na žloutkový krém: 125 g cukru, 40 g vanilkového pudinku, 4 žloutky, 1 vanilkový lusk, 500 ml mléka, 125 g másla
Kávové želé: 130 g espresso kávy, 2 g jemně mleté kávy, 100 g glukozy /škrobový sirup, 150 g hnědého cukru, 20 g pektinu
Kávová pěna: 60 g espresso, 100 g cukr krupice, 1 vejce, 80 g žloutků, 300 g bílé čokolády, 100 g smetany na šlehání 35%, 7 plátků želatiny (14 g), 480 g ušlehané šlehačky
Kávové glazé: 80 ml espresso káva, 120 g cukru, 90 g smetany
150 g mléčné čokolády, 4 plátky želatiny (8 g), Kahlua kávový likér na prokapání
Dekorace: čokoládové ozdoby, marcipánová růže
Postup: Listové těsto rozválíme a vykrojíme srdíčko podle velikosti formy. Propícháme a dáme péct do rozpálené trouby na 180° C asi 20 minut. Žloutky vyšleháme s 25 g moučkového cukru, přidáme máslo. Z bílků připravíme sníh a přisypeme cukr a sůl.
Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mandlovou a hladkou mouku.
Hmotu rozetřeme na pečící papír, poprášíme moučkovým cukrem a pečeme v rozpálené troubě na 200° C asi 8 minut.
Mléko dáme vařit s vanilkou. V misce rozmícháme žloutky, vanilkový pudink a cukr. Směs zalijeme horkým mlékem, vrátíme na sporák a provaříme. Hotový krém zakryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout.
Kávu s glukózou přivedeme k varu a zasypeme hnědým cukrem, ve
kterém máme rozmíchaný pektin a provaříme asi 2 minuty. Želé vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií a dáme zmrazit. Želatinové plátky dáme namočit do studené vody. Cukr se žloutky, vejcem a kávou šleháme v páře do husté pěny. Přidáme vyždímanou želatinu a rozpustíme.
Smetanu (100 g) zahřejeme, zalijeme bílou čokoládu a mícháme až do
rozpuštění.
Žloutkovou pěnu spojíme s rozpuštěnou bílou čokoládou. Vše dokonale vymícháme a
zchladíme. Směs musí být hladká a chladná.
Šlehačku ušleháme těsně pod bod došlehání a vmícháme do směsi a důkladně, opatrně vymícháme.
Do studené vody namočíme želatinové plátky.
Smetanu s kávou a cukrem zahřejeme až do rozpuštění cukru, pak vmícháme vyždímané plátky želatiny, přelijeme přes bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak glazé přecedíme a necháme zchladit.
Žloutkový krém vyšleháme s máslem a dáme do stříkacího sáčku s hladkou trubičkou. Dortovou formu vyložíme po obvodu folií a vložíme plátek listového těsta.
Na plátek z listového těsta nastříkáme žloutkový krém a přiklopíme plátkem z jocondy, kterou potřeme kávovým likérem. Na střed dáme mražené kávové želé a celý dort zalijeme kávovou pěnou. Lehce dortem klepneme, zarovnáme, dáme zmrazit.
Zmražený dort vyjmeme z formy a položíme na mřížku a přelijeme kávovým glazé.
Dort můžeme dle vlastní fantazie ozdobit čokoládovými ozdobami a marcipánovými růžemi.