Pohádka pro letní dny: Ochutnejte pohankové lívanečky s domácím jahodovým sorbetem
Tyhle lívanečky si zamilujete. Jsou lehké na přípravu, velmi chutné a z pohankové mouky. Přidáte-li jahodový sorbet, noček šlehačky, zalijete javorovým sirupem, vznikne vám dokonalý dezert a návštěvu mile překvapíte. Tak hurá do toho!
Recept: 200 g pohankové nebo špaldové mouky, 25 g tmavé, ideálně 100% čokolády, 1 vejce, 45 g hnědého cukru, 350 ml plnotučného mléka, 20 g rozpuštěného másla, 10 g jedlé sody, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, 25 g másla na smažení, 200 g smetany, 20 g moučkového cukru, 300 g mražených jahod, 20 g cukru.
Postup: Čokoládu rozpustíme a mixujeme s vlažným mlékem. Přidáme vejce, cukr, vanilkový extrakt, sůl, rozpuštěné máslo a vymixujeme. Přisypeme pohankovou mouku s jedlou sodou a mixujeme do hladkého těsta. Pánev vymažeme máslem a pečeme lívanečky. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem. Mražené jahody s cukrem rozmixujeme na sorbet.
Na talíř naskládáme lívanečky a ozdobíme jahodovým sorbetem a šlehačkou. Můžete a nemusíte pokapat javorovým sirupem.