Luxusní čokoládový mazanec, po kterém se jen zapráší
Dnes to bude netradiční! Čokoláda do mazance, to je tedy extra odvaha, ale věřte mi, je to skvělá alternativa a ideální pro milovníky čokolády. Děkuji všem, kteří video přeposílají ostatním.
Recept:
200 ml mléka
1 sáček sušeného droždí
400 g hladké mouky
100 g kakaového prášku
150 g cukru
1 vanilka
80 g jemně nakrájené kandované pomerančové kůry
4 žloutky
8 g soli
70 g másla
200 g bílé čokolády na hrubo nasekané
Žloutek rozšlehaný s lžící smetany na potření
Mandle loupané nakrájené
Postup:
Ve vlažném mléce namočíme sušené droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr a promícháme. Žloutky vmícháme do mléka, směs nalijeme do důlku v mouce a zaděláme těsto. Do
zadělaného těsta vmícháme měkké máslo – nesmí být rozpuštěné! Pak zakryjeme folií a necháme kynout. Těsto necháme alespoň dvakrát vykynout. Z vykynutého těsta vypracujeme bochánek, který necháme ještě kynout na namazaném plechu. Asi po 40 minutách potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pak mazanec nařízneme do kříže a opět necháme vykynout.
Vykynutý mazanec pečeme v rozpálené troubě na 190 °C. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme asi 30 minut. Máme-li mazanec vysoký, pak pečeme déle a naopak.