Luxusní čokoládový mazanec, po kterém se jen zapráší
10. dubna 202211 292
Dnes to bude netradiční! Čokoláda do mazance, to je tedy extra odvaha, ale věřte mi, je to skvělá alternativa a ideální pro milovníky čokolády. Děkuji všem, kteří video přeposílají ostatním.
**Recept:**
200 ml mléka
1 sáček sušeného droždí
400 g hladké mouky
100 g kakaového prášku
150 g cukru
1 vanilka
80 g jemně nakrájené kandované pomerančové kůry
4 žloutky
8 g soli
70 g másla
200 g bílé čokolády na hrubo nasekané
Žloutek rozšlehaný s lžící smetany na potření
Mandle loupané nakrájené
**Postup:**
Ve vlažném mléce namočíme sušené droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr a promícháme. Žloutky vmícháme do mléka, směs nalijeme do důlku v mouce a zaděláme těsto. Do
zadělaného těsta vmícháme měkké máslo – nesmí být rozpuštěné! Pak zakryjeme folií a necháme kynout. Těsto necháme alespoň dvakrát vykynout. Z vykynutého těsta vypracujeme bochánek, který necháme ještě kynout na namazaném plechu. Asi po 40 minutách potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pak mazanec nařízneme do kříže a opět necháme vykynout.
Vykynutý mazanec pečeme v rozpálené troubě na 190 °C. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme asi 30 minut. Máme-li mazanec vysoký, pak pečeme déle a naopak.