Nadýchané máslové croissanty, které nedáte z ruky
Ano, je to tak! Doma lze upéct krásné a dokonalé Croissanty. Jak na to? No stačí kouknout na nové #MirkaStudio a receptura je zde:
500 g hladká mouka, 70 g cukr krupice, 8 g sůl, 25 g čerstvé droždí nebo 10 g suché, 5 žloutků, 250 g vody, 350 g máslo
Postup:
Z mouky, soli, žloutků, cukru, droždí a vody zaděláme těsto, které necháme asi 10 minut odpočinout. Následně ho rozválíme do čtverce tak, aby střed byl mírně vyvýšený.
Do těsta zabalíme kostku másla, rozválenou do plochého čtverce a vyválíme do obdélníku asi 30 x 40 cm a složíme na 3x, jednu třetinu do středu zbylé části a druhou přeložíme přes tu jednu třetinu. Necháme odpočinout asi 10 minut v lednici. Vyvalování opakujeme 2x. Dobře zabalíme do folie a necháme v lednici do druhého dne.
Druhý den těsto vyválíme, rozkrájíme na trojúhelníky, které stáčíme do croissantů. Dáme na plech a necháme kynout asi 1-2 hodiny. Nakynuté croissants jemně potřeme rozšlehaným žloutkem.
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 15 minut.