Nadýchaný velikonoční bochánek s růžovými mandlemi a vodou z pomerančových květů
Velikonoce jsou za dveřmi a my si musíme ukázat co? No přeci bochánek neboli mazanec. Důležité je kynutí. Cukrouškové, musíte dvakrát nebo i třikrát srazit těsto a budete mít ten nejlepší bochan pod sluncem. Děkuji za sdílení a mějte se nesmírně vesmírně.
Recept: 180 g mléka, 120 g másla, 60 g cukru, 500 g mouky, 10 g sušeného droždí, 1/2 tonka fazole, 4 vaječné žloutky, 7 g soli, 15 g vody z pomerančových květů, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 150 g růžových mandlí /mandle v cukru/
Na potření: 1 žloutek, 1 polévková lžíce smetany
Postup: Do mísy prosejeme mouku a přidáme sušené droždí, cukr, sůl, nastrouhanou tonku fazoli a citronovou kůru. Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu z pomerančových květů. Těsto pečlivě zaděláme.
Do zadělaného těsta vmícháme nakonec nadrcené růžové mandle. Přikryjeme a necháme vykynout (zdvojnásobí svůj objem), ale musíte ho alespoň jednou srazit. Po druhém vykynutí vypracujeme hladký bochánek a necháme znovu vykynout. Vykynutý bochánek pomažeme prošlehaným žloutkem se šlehačkou a potřeme. Povrch rozřízneme do kříže a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.