Perník plněný marcipánem pro milovníky Vánoc
Recept:
80 g cukru krupice
85 g medu
10 g meruňkového džemu
30 g vajec
160 g hladké mouky
100 g žitné mouky
55 g vody
4 g perníkového koření
0,5 g kyseliny citronové
0,5 g jedlé sody
5 g kypřícího prášku do pečiva
100 g švestkových povidel
300 g domácího marcipánu
Vejce na potření
Mandle na ozdobu
Postup: Cukr, med, meruňkový džem, kyselinu citronovou a vodu svaříme, až je cukr rozpuštěný. Do kotlíku prosijeme mouku a sodu, perníkové koření, kypřicí prášek. V chladném medovém rozvaru rozmícháme vejce a směs vlijeme do sypké směsi. A zaděláme těsto. Necháme odpočinout asi 30 minut. Poté těsto rozválíme na obdélník asi 4–5 mm silný a rozkrájíme na pruhy 8 cm široké. Pruh potřeme švestkovými povidly a po celé délce položíme hranolky 1x1 cm a zabalíme do roličky. Tu potřeme vejcem a obalíme v mandlích. Pečeme v rozpálené troubě na 170 °C asi 20 minut. Můžeme nakrájet na kousky, které dáme uležet anebo můžeme polít čokoládou.