Sladká dobrota, které neodoláte. Ochutnejte francouzské Paris-Brest z odpalovaného těsta
Francouzská delikatesa z odpalovaného těsta nesmí ve vaší kuchyni chybět. Určitě se do toho pusťte, protože ta chuť je prostě famózní!
Recept: 125 ml vody, 125 ml mléka, 165 g hladké mouky, 100 g másla, 3 g soli, 250 g vajec
Créme patissiere: 500 ml mléka, 6 žloutků, 1 g soli, 1 vanilka, 80 g cukru krupice, 30 g hladké mouky, 30 g maizeny nebo kukuřičného škrobu, 20 g másla
Pistáciový krém: 150 g pistácií, 150 g cukru krupice, 150 g bílé čokolády, 30 g mandlového oleje
Krém mušelín: 500 g créme patissiere, 350 g měkkého másla, 250 g pistáciového krému
Pistáciová drobenka: 75 g pistácií, 50 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 30 g měkkého másla
Karamelový krém: 100 g cukru krupice, 50 g másla, 50 g smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce medu, moučkový cukr
Pistácie na ozdobu
Postup: Vodu a mléko se solí a máslem přivedeme k varu. Mimo sporák vsypeme mouku a promícháme, pak hmotu vrátíme na plotýnku a provaříme. Provařenou hmotu necháme vychladnout a po jednom vmícháme vejce. Vložíme do sáčku s hladkou trubičkou a na pečící papír nastříkáme věnečky o průměru asi 8 cm. Věnečky posypeme pistáciovou drobenkou. Pečeme v rozpálené troubě na 200 °C prvních 10 minut, pak snížíme teplotu na 170 °C a dopékáme asi 30 – 40 minut.
Créme patissiere
Do rendlíku dáme asi ¾ mléka a zahřejeme pod bod varu. V misce důkladně promícháme ¼ mléka se solí, vanilkou, žloutky, moukou, maizenou a cukrem. Zalijeme částí horkého mléka, promícháme a vlijeme zpět vše do rendlíku a provaříme za neustálého míchání.
Máslem potřeme uvařený krém a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Pak ho s máslem a pistáciovým krémem vyšleháme. Dáme do sáčku s jemně řezanou trubičkou.
Karamelový krém: Cukr se lžící medu necháme zkaramelizovat, zalijeme teplou smetanou a přidáme máslo. Karamel vymixujeme a necháme zchladnout. Dáme do sáčku s malou hladkou trubičkou.
Pistáciová drobenka: Pistácie s moukou a cukrem vymixujeme a promícháme s máslem na drobenku.
Dohotovení: Věnečky rozřízneme a po obvodě vlnovkou nastříkáme pistáciový mušelínový krém, do středu krému nastříkáme proužek karamelu a uzavřeme pistáciovým mušelínovým krémem. Přiklopíme druhou půlkou věnečku, lehce posypeme moučkovým cukrem. Po obvodě nastříkáme karamel a posypeme drcenými pistáciemi.