Sladká odměna na konci dne: Hnětýnky podle Mirky
Kdo zná tento recept? Napište mi do komentářů. Kdo peče, může porovnat recept a kdo nepeče, tak doporučuji vyzkoušet.
Recept hnětýnky z Malče:
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 300 g másla změklé
- 2 žloutky
- 60 ml šlehačky
- 1 lžíce rumu
- Vanilka
- Citronová kůra nastrouhaná – může být
- Čokoláda na polití
Bílková glazura na zdobení
- 150 g moučkového cukru
- 10 g škrobu
- 50 g bílku
Postup:
Do mísy dáme mouku a ostatní ingredience na těsto. Zaděláme těsto důkladně, ale krátce. Zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet do druhého dne. Druhý den vyválíme těsto na sílu 5 – 8 mm a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut do zlatova.
Čokoládu rozpustíme a každé vychladlé kolečko polijeme. Tip: 1:1 dávám tmavou čokoládu a moji domácí nutellu – pro lepší chuť Bílek a cukr se škrobem ve šlehači třeme do husté pěny. Glazuru rozdělíme a každou si obarvíme a dáme do zdobícího sáčku s trubičkou. Hnětýnky zdobíme dle vlastní fantasie. Necháme zaschnout do druhého dne.
Recept hnětýnky z Nezdic:
- 500 g hladké mouky
- 7 g droždí
- 40 g másla
- 40 g cukru
- 2 žloutky
- 250 g mléka
- Špetka soli
Náplň:
150 g mletého máku
50 g mandlových plátků
80 g rozinek v rumu
80 g cukru
1 polévková lžíce švestkových povidel
200 ml mléka
Mandle a kandované třešně na ozdobu
Postup:
Mouku a ostatní suroviny dime do mísy a zaděláme těsto. Pozor toto těsto bude trochu tužší.
Dáme do misky a necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Mléko s mákem svaříme až je mák hustý a přidáme ostatní suroviny, dochuťte dle vlastní chute. Dáme vychladnout. Makovou náplň je potřeba mít sladší, neboť těsto je méně sladké. Druhý den těsto rozválíme na 4 mm a vykrojíme kolečka, která potřeme rozmíchaným žloutkem se lžící šlehačky. Do středu dáme mák a přiklopíme opět kolečkem těsta a přitlačíme. Koláček potřeme žloutkem a ozdobíme mandlemi a kandovanými třešněmi. Necháme asi hodinu odpočinout a pečeme v rozpálené troubě na 180 ° asi 15 – 20 minut.