Tříkrálový dort
Postup: Vymažeme a vysypeme si dortovou formu (26 cm průměr). Mletý mák, mouku a kypřící prášek promícháme. Žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku a máslo vyšleháme. Vmícháme sypkou směs. Bílky vyšleháme s cukrem a solí, které pak vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C asi 30 minut. Smetanu ušleháme s cukrem a vanilkou do pevného krému. Z višní slijeme šťávu a vmícháme vanilkový pudink a provaříme. Necháme vychladnout. Vychladlý korpus rozřízneme na dvakrát. Na spodní plátek natřeme višňovou náplň, na ní část šlehačky, přiložíme plátek korpusu a potřeme opět šlehačkou /můžeme pokapat griotkou/. Celý dort omažeme šlehačkou. Do dortu můžeme vložit utajenou „minci“, třeba mandli nebo vlašské ořechy. Marcipán rozpracujeme a rozválíme asi na 4 mm. Dort potáhneme a začistíme. Můžeme dozdobit.
Recept:
100 g hladké mouky
150 g mletého máku
150 g cukru
50 g másla
3 vejce
Sůl
Nastrouhanou citronovou kůru
½ kypřícího prášku
Griotka – nepovinná
600 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
2 g vanilky
200 g kompotovaných višní
10 g vanilkového pudinku
500 g marcipánu
Trochu kakaového prášku