Úžasně vláčný chléb z pšenice jednozrnky. Jeho vůně vás doslova omámí
Tento chlebík si oblíbíte. Je sice hutnější, ale měkký a vláčný! Vydrží vám (teda pokud dřív neskončí v bříšku) delší dobu a je velmi chutný. Já ho tedy miluji. Tak dobrou chuť.
Recept: 600 g hladké mouky z jednozrnky, 500 g vařených krup z jednozrnky, 12 g soli, 10 g cukru, 10 g sušeného droždí, 7 g drceného kmínu, 5 g celého kmínu, 7 g koriandru, 250 ml vody
Postup: Do mísy dáme mouku a uděláme důlek. Do něj nasypeme cukr, sušené droždí a koření. Na stranu dáme sůl. Přidáme vařené kroupy, vlažnou vodu a zaděláme těsto. Pokud máme příliš suché kroupy, možná budeme muset přidat vodu. Budou-li kroupy zas moc mokré, vodu ubereme.
Těsto přikryjeme a necháme v teple kynout. V průběhu jej alespoň dvakrát srazíme. Po druhém vykynutí těsto zapracujeme ,vytvoříme bochník a dáme kynout do ošatky. Znovu necháme vzejít chléb a opatrně vyklopíme na plech. Pečeme v rozpálené troubě na 240°C asi 45 – 50 minut. Chléb je upečený, když při poklepání zespodu zvoní.
Příprava krup: Zrno namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme a v čerstvé vodě vaříme do měkka. Já je mohu jen jíst jen tak, jsou velmi chutné.