Velikonoční klasika: Křehký beránek z voňavého těsta s kandovaným ovocem
Co by to bylo za Velikonoce, kdybych vám neukázala, jak peču a zdobím beránka u nás doma. Já razím názor, že Velikonoce jsou o barvách, a tak dělám beránka hravého. Samozřejmě dekorace je na každém z vás a nebojte se použít svou kreativitu.
Recept: 300 g moučkového cukru, 300 g másla, 300 g vajec, 380 g hladké mouky, 90 g rozinek, 300 g kandovaného ovoce, 1 kypřící prášek na pečení, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 15 g vanilkové pasty a 3 g soli
Postup: Máslo vyšleháme s cukrem, vanilkovou pastou, nastrouhanou citronovou kůrou, solí. Do vyšlehaného másla přidáme po jednom vejce. Do směsi vmícháme prosátou mouku, ve které je vmíchané jemně nakrájené kandované ovoce, rozinky a kypřící prášek.
Formu na beránka vymažeme řádně máslem a vysypeme moukou. Těsto rozetřeme do formy. Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C asi 40 minut.
Dávka těsta je na velkou formu beránka.