Vláčný a po všech stránkách dokonalý. Ochutnejte francouzský rumový dezert rum baba
Tento dezert řadím nad punčový řez. Ano, je to tak! Rum baba je lahodný a když se k němu přistoupí poctivě, chutná úžasně.
Recept: 150 g hladké mouky, 5 g cukru, 2,5 g soli, 3 g sušeného droždí, 75 g vajec, 80 g mléka, 40 g másla.
Sirup: 250 ml vody, 125 g cukru, nastrouhaná kůra z půlky citronu a pomeranče, vanilka, šťáva z půlky citronu, 30 ml Cointreau pomerančový likér, 45 ml rumu.
Dohotovení: 250 g smetany ke šlehání, 20 g moučkového cukru, vanilka, ovoce na ozdobu.
Postup: Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl a sušené droždí. Do důlku vlijeme rozmíchané máslo s vejci a mlékem a zaděláme těsto, které necháme lehce vykynout. Promícháme, dáme do sáčku a nastříkáme do vymazaných formiček. Necháme vykynout a vykynuté pečeme v rozpálené troubě při teplotě 180 °C asi 15 minut.
Vodu s cukrem, vanilkou s citronovou a pomerančovou kůrou přivedeme k varu. Když je cukr rozpuštěný, tak vmícháme rum a likér. Do sirupu vložíme horké bábovičky a dobře je namočíme. Šlehačku vyšleháme s cukrem a vanilkou a dortíky s ní ozdobíme.