Velikonoční mazanec podle mistra pekaře
3. dubna 202340 606
Doba přípravy tohoto luxusního mazance trvá sice skoro tři hodiny (z toho počítejte s hodinou a čtyřiceti pěti minutami na zrání a kynutí), ale jednou za rok to opravdu stojí za to! Recept od pekaře s více než dvacetiletou praxí, který nyní učí péct i ostatní.
Ingredience:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
110 g vlažného mléka
20 g čerstvého droždí
70 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
1 zarovnaná lžička soli (4 g)
1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
1 vejce
80 g změklého másla
40 g rozinek v rumu
40 g nahrubo nasekaných mandlí
20 g mandlových lupínků na posypání
hladká mouka na podsypání těsta
Na potření:
1 vejce
1 lžíce mléka
špetka soli
Další vybavení:
pečicí papír
potravinářská fólie