Strouhaný kakaový koláč s tvarohem. Výborná klasika na plech, po které se jen zapráší
Do tvarohové náplně můžete použít jakékoliv sezónní ovoce nebo to co máte zavařené. Ingredience na konci videa.
INGREDIENCE NA TĚSTO: 300 g hladké mouky (špaldové), 9 g prášku do pečiva, 60 g cukru (třtinového), 3 pl holandského kakaa, 200 g měkkého másla, 1 žloutek, špetka soli, INGREDIENCE NA TVAROHOVOU NÁPLŇ: 500 g hrudkového tvarohu, 70 g cukru (třtinového), 1 čl mleté vanilky, 2 žloutky, 1 pl kukuričného škrobu, 3 bílky, citrónová kůra POSTUP PŘÍPRAVY TĚSTA: V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, sůl, cukr, kakao a promícháme. Přidáme žloutek, změklé máslo a vypracujeme na hladké těsto ve tvaru koule. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny do lednice. Následně těsto rozdělíme na 2 nerovnoměrné části (větší část použijeme na spodek formy, menší na vrch). Větší část rozválíme a vložíme na pečící papír v připravené pečící formě a pomocí prstů vtlačíme těsto až do krajů, aby pokrylo spodek formy (my použili formu o rozměrech 32x22 cm). POSTUP NA TVAROHOVOU NÁPLŇ: V míse smícháme tvaroh, cukr, vanilku, škrob, žloutky, citronovou kůru a promícháme. V další misce si vyšleháme sníh z bílků, který pomalu po lžících přidáme k tvarohové náplni. Na urovnané těsto přidáme tvarohovou náplň a můžeme také přidat čerstvé nebo zavařené ovoce, třešně, meruňky, to co máme rádi). Navrch nastrouháme menší část těsta. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut na 180°C.