Kurýry nenutíme, hlásí se jich stále víc, chceme být obchodní dům v kapse, říká šéf českého Woltu
Říká se jim shadow, nebo dark kitchen a navzdory označení, které evokuje nekalý byznys, v nich nic nelegálního neprobíhá. Specifický je jejich způsob fungování. „Restaurace se otvírají v prostorách, které nemusí být na nějaké viditelné ulici, mít místa k sezení, ale je tam kuchyň, nebo jich může být i několik, klidně různé restaurace, a jsou provozovatelé, co ty kuchyně staví a pak je pronajímají jednotlivým brandům, aby tam šly vařit a ten provoz měly jenom pro rozvoz,“ popisuje Jan Foret globální trend, který coby šéf tuzemského zastoupení rozvážkové firmy Wolt registruje i v Česku. K tomu, že by se u nás stavěly nové byty bez kuchyní jako v některých asijských zemích, kde se rozvoz jídla rozmohl natolik, že se doma už nevaří, podle něj zatím nesměřujeme. Zájem zákazníků ale roste.
00:00 Wolt na českém trhu
03:30 Nespokojení kurýři
07:01 Finanční ohodnocení
11:18 Svobodný vztah
13:14 Inflace a reakce na ni
15:11 Změna nákupního chování
17:17 Spolupráce s e-shopy
18:40 Fungování s restauracemi
20:20 Současné trendy v gastro provozu
23:32 Provize z objednávek
25:15 Další plány
27:32 Ekologický přístup