Tučník: Nejsme sluníčkáři, udržitelnost vnímáme byznysově, zálohování plechovek je nutnost
Množství vody, které použijí k uvaření litru piva, z nich dělá světový unikát. Zatímco v jiných pivovarech padnou na výrobu tupláku víc než 4 litry životodárné tekutiny, Plzeňský Prazdroj stáhl spotřebu pod 3 a nošovický Radegast, který je jeho součástí, zašel ještě dál. Litr jednoho z nejoblíbenějších českých piv připravuje z 2,29 litrů vody. Nově navíc představil ležák Futur vyrobený ze vzduchu, jehož prostřednictvím chce poukázat na alarmující úbytek vody v krajině. „Pokud tady chceme být dalších 180 let, tak s krátkodobým přemýšlením v horizontu jednoho roku, dvou, pěti let se nikam nedostaneme,“ říká Ivan Tučník, který má udržitelnost v největším tuzemském pivovaru na starost. Bez toho, aniž by firmy reflektovaly svou společenskou odpovědnost, to podle něj do budoucna nepůjde.
00:00 Cesta k efektivní výrobě
05:35 Vytyčená hranice
07:05 Nezbytnost zálohovat plechovky
14:53 Český mýtus
15:57 Zodpovědná spotřeba
20:16 Vlastní elektrárna
23:00 Uhlíkově neutrální v roce 2030
26:31 Pivo ze vzduchu
31:28 Přístup k vodě