Štědrák
ŠTĚDRÁK
Štědrák je velmi štědře plněný koláč původem ze Slovenska. Zpravidla se vyskytuje na stole o vánočních svátcích a jeho název vyplývá zejména z mnoha vrstev různých náplní od ořechové, přes povidlovou až k tvarohové.
Ingredience
Forma kulatá 25,5 cm
Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 špetka soli
70 g moučkového cukru
80 g másla
21 g čerstvého droždí (půl kostičky)
100 + 200 ml vlažného mléka
Na potření: 1 žloutek + 1-2 lžičky rumu
Ořechová náplň:
120 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
voda
vanilkový cukr
Maková náplň:
120 g mletého máku
100 g moučkového cukru
mletá skořice
voda
Povidlová náplň:
150 g švestkových povidel
voda
40 g moučkového cukru podle chuti povidel můžete přisladit)
1 - 2 lžičky rumu
Tvarohová náplň:
150 g tvarohu
1 vanilkový cukr ( 20g)
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1 vejce
1 lžíce hrubé mouky smetana (pokud je třeba)
Dále:
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
nebo pečící papír
Další info:
těsto kynulo 2h
Pekla jsem na horký vzduch 150°C - 60 minut