Hrách s cukrem? Zapomeňte na brambůrky, zkuste tradiční pučálku z Valašska
21. srpna 20237 762
Pučálka je prosté, levné a velmi vydatné jídlo, které má místo hlavně tam, kde je hluboko do kapsy a kde stále není mnoho času. Jediným úskalím je časová prodleva mezi naklíčením zeleného, neloupaného hrachu a samotnou přípravou pokrmu. Ta totiž trvá tři až čtyři dny. Vodu z hrachu každý den raději slijte a dejte čerstvou, ať máte jistotu, že vás z luštěniny nebude bolet břuch. Pučálka dostala svůj název díky schopnosti hrachu ve vodě pučet. O tom, že je pučálka tradiční postní pokrm, svědčí záznamy sahající až do středověku. V období Velikonoc připravovaly pučálku v Praze báby pučálnice, které opražené kuličky hrachu kutálely jen tak naprosto kolemjdoucím do dlaní.